Едва 15% от хората чакат петрола да поевтинее, сочи анкета
Едва 15% от хората чакат петрола да поевтинее, сочи анкета / netinfo

Анкета, направена от финансовия сайт Darikfinance.bg, показва, че едва 15 процента от анкетираните смятат, че петролът ще поевтинее, а 33 процента мислят, че цените са „балон”.

33 процента или една трета смятат, че дори при сегашните цени световната икономическа криза ще се задълбочи, а още 18 на сто мислят, че преминаване на границата от 180 долара за барел ще доведе до глобална рецесия. Така близо половината от анкетираните дават песимистична или крайно отрицателна прогнози за движението на цената на петрола и за глобалното икономическо развитие. Значително по-малко читатели очакват обръщане на тренда.

Най-оптимистично са настроени 15 на сто от участвалите в анкетата, които смятат, че в скоро време цената ще падне. Точно 33 на сто са на мнение, че цените на петрола са „балон”, който при спукването си ще върне парите от стоковите към капиталовите пазари. Следователно тези 33 на сто също могат да бъдат включени в групата на по-оптимистично настроените читатели, защото дават отговор, който ако не визира времеви и ценови край на поскъпването, то съдържа презумпцията за неестествено състояние на пазара, което рано или късно ще бъде балансирано.

DarikFinance.bg