Единен център за информация поема контрола над полетите у нас
Единен център за информация поема контрола над полетите у нас / снимка: Sofia Photo Agency

Единен център за информация ще контролира полетите в България. Това съобщи Емануил Радев, генерален директор на Държавно Предприятие „Ръководство на въздушно движение”. Системата е заработила още Февруари и стартира с около три години закъснение.

Чрез единния район за полетна информация с център София България е подготвена за прогнозирания до 2020 година значителен ръст на годишния трафик, обясниха от държавното предприятие. Ръководството на въздушното движение ще управлява цялото пространство над България, което включва небето над територията на страната ни, заедно с частта над Черно море. Според Емануил Радев единният район ще позволи по ефективен контрол над българското небе и обслужването на по-голям брой полети.

Досега въздушното пространство над България беше условно разделено на два района – София и Варна. Относно закъсненията от три години за въвеждане на системата, заместник-министърът на транспорта Весела Господинова обясни, че досега не са одържани неустойки. Генералният директор на РВД призна за съществуващ спор с италианската компания производител на софтуера на системата. Ако спорът не бъде разрешен, според договора се стига до арбитраж в Париж. Целта ни обаче е да постигнем споразумение, категорична е Господинова.