Дянков: Нуждаем се от плоския данък още 10-15 години
Дянков: Нуждаем се от плоския данък още 10-15 години / снимка: Sofia Photo Agency, архив

В дългосрочен план България иска да въведе еврото като валута. Това заяви в интервю за германския вестник Die Zeit вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Той уточни обаче, че за тази цел наскоро сключеният фискален пакт трябва да позакрепне и че е необходимо да има много тежки наказания за страните, които не спазват правилата и тези наказания трябва също така да се прилагат.

Позицията на България е, че страната ни не приема исканото от някои големи европейски държави хармонизиране на данъците, уточни Дянков, съобщават от финансовото министерство. „Ние се нуждаем от ниския плосък данък, за да наваксаме, при това той ни е необходим за следващите десет-петнадесет години", допълни още той.

След като от вестника изтъкват, че страната ни представя изключително добри стойности по отношение на дълга и бюджета и питат какво може да научи Европа от нас, на първо място финансовият министър изтъква, че не само големите държави износители, но и малките икономики са способни да се справят в трудни времена, чрез стриктна бюджетна дисциплина.

„Второ, че растежът може да продължи въпреки политиката на строги икономии. И трето, че тук не става въпрос за някакъв вид културни различия. Винаги се е смятало, че така наречените „северни народи" могат да управляват икономиките си по-добре и по-дисциплинирано от южните. България е част от южните народи, при това се намира на Балканите. И въпреки това го можем", каза Дянков пред германския вестник.