ДПС: Южен поток е изпълним само ако е според европравилата
ДПС: Южен поток е изпълним само ако е според европравилата / снимка: БГНЕС

ДПС последователно е заявявала, че проектът "Южен поток" е осъществим само при спазване на изискванията на третия енергиен пакет на Европейската комисия /ЕК/. Това заяви депутатът от ДПС Рамадан Аталай при изслушването на министър-председателя Бойко Борисов във връзка с изказване на руския президент Владимир Путин за спиране на проекта "Южен поток".

Има ли друга страна, в която да няма консенсус по големите инфраструктурни, енергийни проекти, освен България, попита Аталай. "Ако днес оставим всички партийни интереси и загрижено пристъпим към разглеждането на онези въпроси, задачи и изисквания, които това правителство трябва да постави пред ЕК и пред Русия, ще бъдем на нивото на онова, което очакват нашите избиратели и България", заяви той.

Аталай се обърна към премиера Борисов с думите: "Г-н премиер, Вие трябва да направите всичко възможно да се защити интереса на ЕК, интересите на България пред ЕК, интересите на България пред Русия, за да може при всички спазвания на изискванията този инфраструктурен енергиен проект да бъде осъществен и България да има интерес от него".

"Говорим за диверсификация, за доставки на енергийни суровини, поради това, че България няма достатъчно газ, нефт и енергийни суровини, и същевременно направихме така, че забранихме проучванията на нашия шелф и по българските земни недра за всички онези енергийни суровини, необходими на България", коментира депутатът.

Източник: БТА