ДПС ще гаси напрежението сред тютюнопроизводителите с промени в Закона за тютюна
ДПС ще гаси напрежението сред тютюнопроизводителите с промени в Закона за тютюна / снимка: DarikNews.bg, архив

ДПС готви промяна в Закона за тютюна и тютюневите изделия, с които да бъдат защитени правата на тютюнопроизводителите. Това съобщи народният представител от движението Ердинч Хайрула. Според него промените се налагали поради провалената политика на правителството на ГЕРБ в сектора.

„Очакваната либерализация на пазара, която те въведоха с промени в Закона, която да регулира цените на тютюна, не доведе до добри резултати. Очакваха да се вдигнат изкупните цени, но това не стана”, коментира Ердинч Хайрула. Той отчете като грешка премахването на лицензионния режим в Закона за тютюна и тютюневите изделия, а също и отпадането на регистъра на тютюнопроизводителите.

„В закона бяха записани срокове за изкупуване, а също и минимални изкупни цени. Сега това не съществува облечено в законова форма и ръцете на изкупвачите са развързани те да определят и срокове и цени, което внася напрежение в сектора”, коментира Хайрула. По думите му промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия щели да бъдат съгласувани както със сдруженията на тютюноприоизводителите, така и с Министерството на земеделието и храните, с които вече били водени разговори.

Защита за тютюнопроизводителите с промени в Закона обеща пред участниците в митинга в Момчилград по повод 29 години от „възродителния процес” и зам.-председателят на ДПС Рушен Риза. По думите му ГЕРБ така били изменили Закона, че в момента фирмите-изкупвачи извивали ръцете на производителите на тютюн, бавейки изкупната кампания. 

Според кмета на община Кирково Сали Рамадан миналата година по това време всичкия тютюн вече е бил изкупен. Сега една единствена фирма - „Булгартабак София”, била стартирала изкупуването в най-големия тютюнопроизводителен район в Източните Родопи - Кирковско.

„Забавянето на кампанията доведе до голямо напрежение сред производителите. Може би целта на фирмите, които знаят, че има по-голямо количество и с добро качество произведен тютюн тази година - 2500-2800 тона в община Кирково, е да ударят с по-ниски цени производителите”, коментира Рамадан. 

Той е убеден, че без държавно регулиране на този отрасъл няма как да стане. „Това касае хляба на стотици хиляди души, не са 10 000-15 000, за да оставиш пазарът да определя цените”, каза кирковският кмет.

Новини от Кърджали