Домоуправители: В Закона за етажната собственост има празноти

Домоуправители: В Закона за етажната собственост има празноти
Домоуправители: В Закона за етажната собственост има празноти / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив

Законът за етажната собственост има празноти, констатираха участниците в среща на домоуправители от район "Лозенец", инициирана от районната администрация. Близо три часа продължиха разговорите по прилагането на закона.

Според действащите текстове не е ясно какво ще правят съсобствениците в режим на етажна собственост, ако не може да се издири собственикът на имот от нея. Не е ясно и какво се прави при неизпълнение на решенията на общото събрание на етажната собственост.

Освен това документацията, която трябва да се представи при регистрацията на етажна собственост, е с прекалено прецизна информация, а такава понякога не може да бъде намерена, съобщи БТА. По време на дебатите беше констатирана и липсата на Наредба за прилежащите територии, която трябва да се изготви съгласно закона от съответната община. Също така не е изрично разписано как ще се обособяват прилежащите територии към определен режим на етажна собственост, което, ако трябва да се прилага Закона за устройство на територията, трябва да преминава през обществено обсъждане.

Кметът на "Лозенец" Прошко Прошков предложи да бъде учредена асоциация на домоуправителите от района. В "Лозенец" трябва да се регистрират около 2000 режима на етажна собственост, като до момента са се регистрирали едва 11% от тях.

До 30 юни трябва да се насрочат общи събрания, като след този срок те ще се насрочват от съответният районен кмет или кмет на община.