Доходът на българина ще е с близо 40% по-нисък от този на гърка догодина
Доходът на българина ще е с близо 40% по-нисък от този на гърка догодина / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Доходът на средния българин през 2013 г. ще е 61 процента от този на средния грък, прогнозира заместник-председателя на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев, като се позова на "Евростат", предаде БТА.

Той посочи, че през 2005 г. доходът на средния българин е бил 41 процента от този на средния грък. Според Главчев промяната се дължи на факта, че българската икономика расте с по-високи темпове от тези на ЕС. Още през 2010 г. България е изпреварила Румъния по растеж на доходите на глава от населението, а това означава, че водената от правителството фискална и макроикономическа политика е в правилната посока, посочи депутатът от ГЕРБ.

Ще се стремим да запазим положителните оценки, дадени от международните институции, но най-важното е да повишаваме общественото доверие в България, каза той и добави, че за хората в ГЕРБ най-ценна е подкрепата на българските граждани, защото осъзнават, че без нея ще преминат много трудно през трусовете на кризата в Европа.

По думите му през последните няколко години много от усилията на управляващите са били насочени към подредба на публичните финанси и сега за първи път можем да се обърнем към доходите, както и да увеличим средствата за здравеопазване, култура и образование. Проектозаконът предвижда повече пари за образование, здравеопазване и инфраструктура, това ще доведе до по-големи инвестиции, повече работни места и по-силна икономика, според Главчев. Той посочи, че за сектора на образование увеличението ще бъде със 124 милиона лева, за културата то е с 34,5 млн. лв., в здравеопазването е предвидено увеличение на средствата с 91 млн. лева.

Бюджетът за следващата година се опитва оптимално да разпредели ресурсите, като, разбира се, всеки има право да го критикува, посочи Главчев. Според него обаче на фона на проблемите в цяла Европа, България запазва финансова стабилност, а същевременно прави сериозни и амбициозни стъпки в повишаването на доходите на населението. Приходната част е доста напрегната и амбициозна, но е планирана много прецизно и е напълно изпълнима и реална, добави Главчев. В заключение мога да кажа, че Бюджет 2013 г. е балансиран, реалистичен и фокусиран към доходите на хората, посочи депутатът.