Добрев се надява на положителна развръзка за ОЦК следващата седмица
Добрев се надява на положителна развръзка за ОЦК следващата седмица / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Добрев се надява на положителна развръзка за ОЦК следващата седмица
53274
Добрев се надява на положителна развръзка за ОЦК следващата седмица
  • Добрев се надява на положителна развръзка за ОЦК следващата седмица

Металурзите от ОЦК-Кърджали опънаха палатков лагер в центъра на града и започнаха да събират подписи от съгражданите си. Подписката ще бъде внесена в Народното събрание, ако не се намери скорошен изход от казуса. Металурзите настояват за изплащане на всичките им заплати и възстановяване на работата на комбината. Междувременно стана ясно, че интерес към него е проявил нов, китайски инвеститор. Към момента няма резултат от преговорите с полския инвеститор, който настоява поне за година да не погасява главници и лихви към банките - кредитори, но те не са съгласни на тези условия.

90 на сто от гражданите на Кърджали подкрепят исканията на металурзите, категоричен е организаторът на подписката Христо Кирков.

По думите на икономическия министър Делян Добрев темата с ОЦК е тежка, но се работи по въпроса. „Има голяма опасност от несъстоятелност, надяваме се да не стигнем до там. Аз самият съм оптимист", каза министърът. Той обясни, че полският инвеститор предлага да ползва компанията под наем, без да плаща главници или лихви от кредитите за една година, с което банките не са съгласни. Министърът увери, че има и други опции и в момента се работи по тях. Добрев изрази надежда в края на следващата седмица да има положителна развръзка.

Синдикалният лидер Ани Георгиев каза, че в комбината изчакват ситуацията, новината за надеждите на министъра да има положителен резултат. „Ние сме вече накрая. Изчакваме ситуацията", каза той.

Работниците ще чакат още една седмица и ще започнат масовите напускания на комбината.