До края на годината стартира информационна система за защитените зони по Натура 2000
До края на годината стартира информационна система за защитените зони по Натура 2000 / снимка: Sofia Photo Agency, архив

До края на тази година ще започне да функционира информационна система за защитените зони от екологична мрежа "Натура 2000" на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Проектът за разработване и внедряване на системата беше представен днес на заключителна конференция. Той е на стойност 1 324 000 лв., като 1 125 000 лв. се финансира от Европейския фонд за регионално развитие, а останалата част от държавния бюджет, чрез Оперативна програма "Околна среда".

Проектът цели ефективно изпълнение на всички процеси, свързани със защитените зони от екологичната мрежа. Информационната система, която до края на годината ще има и портално приложение, ще позволи по-добро управление на защитените зони в страната и ще централизира доскоро разпокъсаната и трудно обработвана информация, предава БТА.

Тя ще обхване данни за местообитанията, защитените зони и видовете, които живеят в тях, информация за съществуващи други проекти, за инвестиционни намерения от 2007 г. насам, за други налични режими по отношение на териториите и местообитанията, обясни Малина Крумова - ръководител на оперативната програма.

Системата ще даде възможност да се събере информацията на едно място, да се подобри в максимална степен възможността на администрацията и на регионалните структури на МОСВ, на Министерството на земеделието и храните и на други ведомства да вземат по-правили решения по отношение на видовете и местообитанията в защитените зони.

Системата ще бъде общодостъпна, както за администрацията, така и от собственици на имоти, инвеститори, и други ведомства. Тя ще позволи да се извърши цялостна оценка на влиянието, което ще окажат инвестиционните намерения в съответната защитена зона.