До 2050 година дефицит в пенсионната система у нас
До 2050 година дефицит в пенсионната система у нас / netinfo

Дефицитът в пенсионната система на задължителното осигуряване е непреодолим до 2050 година.

Това се казва в проект за становище на Комисията по бюджет, финанси, застраховане и осигуряване на Икономическия и социален съвет в България.

Проектодокументът бе обсъждан на семинар в Казанлък, с участие на членове на ИСС, представители на работодателски и синдикални организации, журналисти.

Водещ принцип на пенсионните системи в Европа е адекватността на пенсиите за достоен живот и справедливост по отношение на техните пенсионни права, то в България водещ принцип е финансовата стабилност на системата, се казва още в становището на ИСС.

Често поради политически или финансови конюнктурни причини се нарушават основни принципи, заложени в модела на пенсионната система у нас. Други фактори, отразяващи се неблагоприятно на системата са имиграцията и застаряването на населението.

С 88 413 човека са се увеличили пенсионерите в България над 75 години за последните пет години.

Ръст има и при относителния дял на пенсионерите в България над 80-годишна възраст- за периода 2001-2005-та относителният дял на пенсионерите над 80-годишна възраст почти се е удвоил- от 6,4% на 12,3% през миналата година.

Средната възраст на населението в България се е увеличила с 6 години и 2 месеца за периода 1990-2005 година и в момента тя е 41 години и 8 месеца.

Със становището и препоръките за пенсионната система в страната, изразени от Икономическия и социален съвет ще бъдат запознати правителството, парламента и президента на Република България.