Депутатски гаф при приемането на промените в Закона за здравното осигуряване
Депутатски гаф при приемането на промените в Закона за здравното осигуряване / netinfo
Депутатски гаф при приемането на промените в Закона за здравното осигуряване
24433
Депутатски гаф при приемането на промените в Закона за здравното осигуряване
  • Депутатски гаф при приемането на промените в Закона за здравното осигуряване

Приемането на промените в Закона за здравното осигуряване станаха повод за депутатски гаф. Заради объркване по време на гласуването, беше прието предложение на БСП разликата в сумата в потребителската такса на пенсионерите да се поема от републиканския бюджет. Проблемът е, че в държавните разчети няма заделените нужните за това 7 млн. лева.

По време на гласуването на промените се наложи да бъде дадена 15 минутна почивка заради депутатския гаф. Първо беше прието предложението на депутатите от БСП Мая Манолова и Евгений Желев, с което се реши разликата между сумата в потребителската такса на пенсионерите, която възлиза на около 7 млн.лева, да се заплаща на лекаря от републиканския бюджет. В комисия обаче беше одобрен текст, според който това да става по ред, определен от Надзорния съвет на Здравната каса. Въпреки че Искра Фидосова от ГЕРБ поиска прегласуване, депутатите отново приеха предложението на левицата.

След поисканата почивка в крайна сметка остава текстът, според който парите ще дойдат от републиканския бюджет. Там обаче няма предвидени средства за такова направление.

Решено беше още Националната здравноосигурителна каса да се ръководи от Надзорен съвет, който ще се избира за срок от 5 години. Съветът ще се състои от девет членове – по един представител на организацията за защита правата на пациентите и на работниците и служителите, двама представители на организациите на работодателите и петима представители на държавата, сред които и директорът на Националната агенция по приходите. В бюджета на касата задължително ще се залага резерв и за непредвидени и неотложни разходи.