Депутатите на БСП поискаха само актуализация на бюджета за здраве
Депутатите на БСП поискаха само актуализация на бюджета за здраве / снимка: БГНЕС
Депутатите на БСП поискаха само актуализация на бюджета за здраве
73866
Депутатите на БСП поискаха само актуализация на бюджета за здраве
  • Депутатите на БСП поискаха само актуализация на бюджета за здраве

БСП обяви, че ще подкрепи единствено актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса с 225 млн. лв., но не и актуализацията на държавния бюджет като цяло.

Депозитите на вложителите в КТБ до 196 хил. лв., които са общо около 3,7 млрд. лв. ще бъдат покрити от гаранционния фонд (около 2 млрд. лв.) и с допълнителна сума, осигурена не чрез емитиране на държавни ценни книжа, а от държавния резерв - като се вземат 1,7 млрд. лв. Т.е. депутатите на левицата няма да подкрепят предложението на правителството за взимане на нов заем.

В момента държавният резерв е около 6 млрд. лева, като 2 млрд. лв. са "на хартия" - очакват се да бъдат преведени от еврофондовете.

ГЕРБ съобщиха, че няма да участват в работата на Народното събрание.

На практика БСП и ДПС няма да могат сами да гласуват предложенията си.

Министърът на финансите Петър Чобанов е потвърдил пред депутатите от левицата, че може да се приеме само законът за актуализация на бюджета на здравната каса, без да се променя държавният бюджет, каза Корнелия Нинова. "Ние стоим на позиция: подкрепяме актуализацията на бюджета на здравната каса с 225 млн., ще гласуваме за и този закон най-вероятно ще бъде приет. Стоим на позиция: не подкрепяме актуализация на държавния бюджет, а чрез резервите от фискалния резерв, без да е необходима актуализация по закона се осигуряват тези 1.7 млрд. лв. за вложителите в КТБ", каза още тя.

По думите на Атанас Мерджанов от КБ това не е бламиране на кабинета от страната на левицата. "Ние заявихме категорично, че след разговори с министър Чобанов, след заседание на ПГ, след достатъчно на брой въпроси, изказвания и мнения на наши членове в комисията изяснихме, че не се налага актуализация на държавния бюджет", каза той.