Дефлация и в края на лятото
Дефлация и в края на лятото / снимка: БГНЕС

Дефлация и през септември отчете статистиката, като спрямо август индексът на потребителските цени се е понижил с 0.2 на сто, а в сравнение с година по-рано спадът е с 0.8 на сто.

Храните и безалкохолните напитки са поскъпнали през септември спрямо август с 0.9 процента, а в сравнение с година по-рано цените им са се увеличили с 0.2 процента. Алкохолът и тютюневите изделия са отчели лек ръст на цените с 0.1 на сто за септември, а в сравнение с година по-рано поскъпването е с 1.3 процента. При облеклото и обувките се отчита спад на цените с 0.4 процента за месец, а за година той е 1.9 на сто.

В сферата на жилищата - наеми, текущ ремонт и комунални разходи, се наблюдава увеличение на цените с 0.2 на сто в сравнение с август и спад от 0.5 на сто на годишна база. При жилищното обзавеждане и домакинските стоки и услуги също е отчетено понижение на цените от 0.4 на сто, а за година спадът е от 1.3 процента.

В сферата на здравеопазването понижението е 0.3 процента в сравнение с осмия месец на 2014 година, а спрямо септември миналата година той е 3.4 процента. В месеца, когато започна учебната година, в образованието е отчетено увеличение на цените - с 1.2 на сто за месец и 2.2 на сто за година.

В транспортния сектор цените са се понижили с 1.5 на сто в последния летен месец в сравнение с предходния, а в сравнение с година по-рано те са паднали с 3.3 на сто. В сферата на съобщенията е отчетено също понижение на цените, като за месец то е 0.2 процента, а за година е в рамките на 6 на сто.

Развлеченията са ни излезли с 5.7 на сто пое-евтини през септември спрямо август и с 1.2 на сто по-скъпи в спавнение с година по-рано. В ресторанти и хотели цените са паднали за месец с 0.7 процента, а за година са се повишили с 0.7 на сто.