Дават на зелена концесия плажовете Корал и Делфин
Дават на зелена концесия плажовете Корал и Делфин / снимка: БГНЕС
Дават екоплажовете Корал и Делфин на концесия
79330
Дават екоплажовете Корал и Делфин на концесия
  • Дават екоплажовете Корал и Делфин на концесия

Правителството одобри откриването на процедура за концесиониране на плажовете Корал и Делфин. Изискванията към концесиониерите са специални, заради намерението на държавата да превърне плажовете в екоплажове. Преместваемите обекти, които ще бъдат разположени на двата плажа, не могат да заемат над 1 процент от плажната площ, обясни министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Друго поставено изискване е чадърите, шезлонгите и преместваемите обекти да бъдат направени от леки конструкции от природни материали, най-често дърво. Третото интересно и различно изискване касае атракционите на плажа и водните атракциони - те трябва да отговарят на изискването да са екологични, например да са безмоторни, за да не се допуска замърсяване на плажа.

„Цената е по-ниска, тъй като концесионерът ще може да разполага много по-малко търговски обекти и при много по-малко площи. Разбира се, концесионерът е този, който ще определи и предложи цената", каза Павлова.

Срокът на концесията е 15 години, а минималната цена за „Делфин" започва от 4300 лева, а за „Корал" - от 58 000 лева.

Кабинетът одобри и промени в Закона за устройство на територията, с които се забранява строителството в свлачищни райони, в които не е изградена канализация.