Чужди компании се изтеглят от петролните находища на Венецуела
Чужди компании се изтеглят от петролните находища на Венецуела / netinfo

Петролните компании ConocoPhilips (КонокоФилипс) и Exxon Mobil (Ексън мобил) не успяха да се договорят с властите на Венецуела по условията за удължаване на участието им в разработването на местните петролни находища, съобщи Ройтерс по информация на източници от ръководството на страната.

Компаниите не приеха въведеното от президента Уго Чавес правило, което предвижда държавата да контролира не по-малко от 60 процента от акциите на всички петролодобивни предприятия, действащи на територията на Венецуела, пише БТА.

Въпреки това редица други чуждестранни петролни компании, сред които Chevron (Шеврон), норвежката Statoil (Статойл), френската Total (Тотал) и British Petroleum (Бритиш петролиъм), са се съгласили да работят при установените от президента условия. В момента техните представители работят по подготовката на съответстващите споразумения с венецуелското правителство.

Общата стойност на петролните находища, в чиято разработка ще се допускат чуждестранни компании, се оценява на над 30 млрд. долара, а добивът от тези проекти може да достигне 600 000 барела суров петрол на ден.