Чобанов: Разходването на средства в здравеопазването да се дисциплинира
Чобанов: Разходването на средства в здравеопазването да се дисциплинира / снимка: БГНЕС

За да се стабилизира състояние на системата на здравеопазването, трябва да се дисциплинира начинът на разходване на средствата. Това мнение изрази министърът на финансите Петър Чобанов в Шумен, където е на посещение. Коментарът му е по повод протестите на лекарите и исканията им за по-добро финансиране на здравеопазването в страната.

„Министерството на здравеопазването и Надзора към Здравната каса работят за мерки за дисциплиниране на системата на здравеопазването и по-ефективно използване на средствата", заяви Чобанов. По думите му, през май все още е много рано да се говори какъв ще е дефицитът в здравеопазването.

Предприемането на мерки трябва да доведе до намаляване на този дефицит. "Когато трябва да се предприемат такива, ние сме го правили, като през миналата година, когато не оставихме болниците без пари", подчерта още Петър Чобанов. Той допълни, че през тази година изпълнението на приходи от здравни осигуровки върви добре и ресурсът, който е обещан по бюджет на здравните заведение, ще бъде осигурен.

Други новини от Шумен