/ Thinkstock/Getty Images
От дружеството посочват, че в момента продават ток за битовите клиенти под себестойност
Ако ценовите заявления на ЧЕЗ бъдат приети, би се стигнало до средно увеличение на цената за битовите клиенти на ЧЕЗ с по-малко от 3 стотинки на киловатчас. Това заявиха от компанията в официално писмо, изпратено до медиите.

Съобщението е във връзка с твърдения на лидера на БСП Корнелия Нинова относно внесените ценови предложения от дружествата на ЧЕЗ в България.

ЧЕЗ иска увеличение на тока за домакинствата
 
 

Стои ли правителството зад продажбата на ЧЕЗ България на Гинка Върбакова и народът ли ще плати сметката на задкулисието?...

Публикувахте от Корнелия Нинова в 11 април 2018 г.

"Подчертаваме, че това е професионално изготвено предложение относно това какви би трябвало да са ценовите параметри, но единствено КЕВР има право и отговорност да вземе решение каква да бъде одобрената крайна цена за клиентите като се отчетат и внесените от НЕК и ЕСО ценови заявления. Към момента делът на ЧЕЗ в крайната цена на електроенергията за бита е 8,39%, т.е. на всеки 100 лв. в ЧЕЗ остават 8,39 лв. Останалите 91,61% или 91,61 лв. отиват за производството (НЕК), преноса (ЕСО), данъци и други налози.

КЕВР няма да допусне значително увеличение на цената на тока

Към момента крайният снабдител на ЧЕЗ - ЧЕЗ Електро, продава за битовите клиенти енергия по нощна тарифа под себестойност, т.е. цената, по която купува енергията от НЕК е 107,71 лв./мегаватчас, а цената, по която продава на битовите клиенти, е 56,96 лв./мегаватчас. Поради това предлагаме изравняване на нощните тарифи за стопанските и битовите клиенти", посочват от дружеството.

При формулиране на ценовите заявления на ЧЕЗ са сравнени заявените параметри през 2015 г. и 2018 г. Това са годините, които поставят начало на регулаторен период и тогава се определят параметрите, валидни за целия период, уточняват още в писмото си от компанията.