Четири възможности за допълнителна пенсия
Четири възможности за допълнителна пенсия / Дарик архив

От Българската стопанска камара предлагат четири възможности за избор как бъдещите пенсионери да получават допълнителната пенсия от втория стълб.

В позиция относно предстоящите промени в Кодекса за социално осигуряване от организацията настояват за запазване на личните партиди на осигурените лица и осигуряване на свободен избор на хората между няколко варианта.

Първият предвижда еднократно изтегляне на натрупаната сума в личната партида.

Втората възможност е разсрочено плащане на месечна пенсия в размер и за срок, определени от самия човек, като се запази правото на наследяване на парите.

Втората пенсия да се наследява от съпруг и непълнолетни деца

Третият вариант включва пожизнена пенсия, което означава отказ от личната партида и прехвърляне на средствата в общ фонд, заложен и в проекта на финансовото министерство.

Последният вариант е смесен и предвижда изплащане на пожизнена пенсия, съответстваща на прехвърлените пари в общия фонд, и срочна пенсия или еднократно изплащане на сума, останала в личната партида.

От камарата категорично отхвърлят предложеното задължително прехвърляне на средства от личните партиди на осигурените лица в общ фонд.