Цената на тока може да падне с до 5% от 1 юли

Цената на тока може да падне с до 5% от 1 юли
Цената на тока може да падне с до 5% от 1 юли / БГНЕС, архив
Министър Стойнев: Важно е да има стабилен кабинет, за да не се отблъснат инвеститорите
64764
Министър Стойнев: Важно е да има стабилен кабинет, за да не се отблъснат инвеститорите
Драгомир Стойнев за цената на тока
  • Министър Стойнев: Важно е да има стабилен кабинет, за да не се отблъснат инвеститорите
  • Драгомир Стойнев за цената на тока

Цената на тока може да падне с до 5 на сто от 1 юли, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Набелязани са седем мерки, с които поевтиняването ще стане възможно, като те ще бъдат представени официално утре.

Крайното решение ще бъде на енергийния регулатор, заяви Стойнев.

Ето и мерките, представени от него:

"Първо - намаляване на т.нар. студен резерв, чиято стойност ще бъде значително намалена, в резултат на провеждане на търгове между централите по пределна цена, определена от ДКЕВР.

Второ - да не се изкупува цялата произведена енергия от т.нар. заводски централи по преференциални цени, а това да става само след покриване на потребностите на завода; това ще намали разходите на НЕК и съответните крайни цени.

Трето - оптимизиране печалбата на дружествата чрез промяна на действащите норми на възвръщаемост, включително на електроразпределителните дружества.

Четвърто - намаляване на отчетените от електроразпределителните дружества разходи, включително и признатите загуби.

Оптимизиране на всички разходи на дружествата, които имат участие в крайните цени - производители, преносни предприятия и доставчици на енергия.

Шесто - създаване на възможности за работа на всички централи в страната чрез увеличаване на износа, или по-скоро чрез отпушване на износа; в момента българската икономика и енергетика няма възможност да изнася; преди една година бяха взети изключително неправомерни действия, които запушиха българския износ; ние де факто изгубихме приблизително милиард и половина лева в българската икономика.

И седмо - приходите от въглеродните емисии ще се използват за намаляване на цената, която се определя за ВЕИ-та".

По-рано днес министър Стойнев коментира, че е важно да има стабилно правителство, за да не се отблъснат инвеститорите. На въпрос дали не е твърде смело обещанието на премиера Пламен Орешарски от сутринта, че токът може да поевтинее с до 5 на сто от август, Драгомир Стойнев отговори така: "Щом като министър-председателят е заявил, че е възможно, това означава, че е работено по този вариант и че това е възможно. Разбира се, всичко зависи от конкретните изчисления на независимия регулатор, но в крайна сметка нашата основна цел е да изградим прозрачен, доказан модел, който наистина да отговори на очакванията на обществото. Защото не е нормално българското общество да плаща електроенергия, най-вече произведена от доскорошни производители, които са стъпили на пазара, тази електроенергия за съжаление е скъпа".

Според министър Стойнев трябва да се мисли начин, който наистина да отговори на очакванията, защото: "очакванията са за поевтиняване на електроенергията. Българското общество, българските домакинства за съжаление нямат възможност да понесат ново увеличаване на електроенергията и ние трябва да направим всичко възможно тя да не се увеличи. Но дали ще се увеличи, дали ще намалее, дали ще се запази, в крайна сметка зависи от независимия регулатор".