Бюджетната комисия отхвърли данъците „уикенд и „градинка
Бюджетната комисия отхвърли данъците „уикенд и „градинка / снимка: БГНЕС, архив

Двата нови данъка, станали популярни като данък "градинка" и "уикенд", отпаднаха при второто четене на закона за корпоративното подоходно облагане в бюджетната комисия, съобщава „24 часа".

Против двата налога в бюджетната комисия гласуваха депутатите от ДПС, БСП, РБ, БДЦ, ПФ и АБВ, след повече от 2 часа бурни спорове.

Данък "уикенд" предвиждаше за фирмени джипове, яхти, самолети и други активи, държавата да възстановява 30% по-малко ДДС, ако те се използват за лични нужди от собственика, роднини или служители. За автомобилите с до 5 места на стойност над 5000 лв. и за имотите се предвиждаше по-ниският процент на възстановяване на ДДС да става по специална методика, която отчита колко се ползват за бизнес и колко за лични цели.

Комисията по бюджет отхвърли и въвеждането на данък "градинка". Предложението за него беше нивите, които се намират в строителните граници на населените места, но още се водят земеделска земя, от догодина да плащат имотен данък.

Третото изненадващо решение на комисията бе и това за двойно по-ниското смъкване на тавана за плащанията кеш. Първоначалното предложение на финансовото министерство бе да се забрани плащане в брой на суми над 5 хил.лв. Комисията одобри плавно падане и сложи летвата на 10 хил.лв.