Българските стоки се връщат на сирийския пазар
Българските стоки се връщат на сирийския пазар / netinfo

Българските стоки могат да достигнат до широкия арабски пазар чрез Сирия, а сирийските – чрез България до пазарите на Европейския съюз. Това каза сирийският министър на икономиката и търговията Амер Лютфи при откриването на 13-я междуправителствен икономически комитет, който се проведе за първи път след 6-годишно прекъсване.

България и Сирия могат да си сътрудничат в енергетиката, здравеопазването, селското стопанство, транспорта, пътното строителство, водоснабдяването, както и в съвместни индустриални проекти. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров при откриването на 13-я българо-сирийски икономически комитет.

Положителното развитие на България – стабилната икономика и предстоящото членство в Европейския съюз са предпоставка за увеличаването на чуждестранните инвестиции. По прогнозни данни за 2006 година те се очаква да надхвърлят 2 милиарда евро. От 1996 до 2005 година сирийските инвестиции у нас са 5 милиона евро.

Стокообменът между двете държави за миналата година е 38 милиона долара, като само за първото тримесечие на тази година се е увеличил със 70 процента. В Сирия в момента се извършват мащабни реформи в икономиката и социалната сфера. Планът на страната до 2010 година предвижда постигането на ръст на БВП от 6 процента годишно.