България трябва да намери начин за увеличаване на икономическия си растеж, смята Рубини
България трябва да намери начин за увеличаване на икономическия си растеж, смята Рубини / снимка: БГНЕС, архив

България трябва да намери начин за увеличаване на икономическия си растеж. Това заяви световноизвестният икономист Нуриел Рубини. Той бе категоричен, че страната ни има добри макроикономически показатели и валутният борд е стабилен, въпреки оставката на правителството.

Рубини препоръча държавата да намери начини да стимулира растежа чрез инвестиции в частния сектор, например чрез публично-частни партньорства.

Старият модел на икономически растеж вече е пречупен и растежът е минимален, а безработицата още е висока. И тази страна, като другите от региона, трябва да намери по-добър модел на икономически растеж, който се базира на инвестиции в частния сектор и още по-голямо отваряне на икономиката и на структурни реформи.

Има известно фискално пространство, за да се направят правилните капиталови разходи, така че да се избегнат някои от ключовите рискове, които стоят пред останалите страни - като банкова или финансова криза, или криза на дълга. При вас няма такива кризи. Ето защо трябва да се помисли как ресурсите да бъдат използвани интелигентно, за да се подпомогне продуктивността на икономиката и най-вече частния сектор.

Според Нуриел Рубини няма пряка опасност от разпадане на еврозоната, но все още стоят сериозни проблеми пред региона като рецесията, дълговите проблеми и липсата на конкурентоспособност. Ето защо икономистът не изключва възможността след няколко години някои от по-малките икономики да излязат от еврозоната, ако не успеят да се справят.