Бъчварова: Е-управлението ще реши четири проблема на България
Бъчварова: Е-управлението ще реши четири проблема на България / снимка: БГНЕС
Бъчварова: Е-управлението ще реши четири проблема на България
78293
Бъчварова: Е-управлението ще реши четири проблема на България
  • Бъчварова: Е-управлението ще реши четири проблема на България

Стартирането на електронното управление е основен приоритет на правителството, каза вицепремиерът Румяна Бъчварова. Тя допълни, че закъснението на България в сферата на електронното управление може да бъде наваксано при добра воля, много усилия и ясно финансиране.

Вицепремиерът посочи, че чрез електронизацията на услугите могат да бъдат решени четири ключови проблема на държавата и държавното управление. Първият е модернизацията на самото управление и оптимизирането на административните структури. По думите на заместник министър-председателя това е изключително важен и може би най-трудният проблем. „Това е все едно този, който трябва да лекува обществото, да си направи сам операцията", направи аналогия Бъчварова.

Вторият важен проблем по думите й е качеството на административните услуги за хората. „Изключително голям дълг имаме и към гражданите, и към бизнеса в тази посока и е крайно време да предоставим нещо, с което да им дадем възможност да пестят пари и време", каза тя.

Третият важен проблем е предотвратяването и ограничаването на корупцията, а четвъртият - прозрачността и отчетността на държавното управление. Последният е съществен политически проблем, който може да се реши само чрез електронизация, отчете Бъчварова.

Вицепремиерът бе категорична, че чрез електронното управление ще се подреди държавата по начин, който ще е ясен и за управляващите, и за управляваните. Въпреки че към момента електронизацията на услугите е на ниско ниво, вицепремиерът изрази мнение, че България може да навакса пропуските, черпейки опит от страните, които вече са минали по този път.