„Булгаргаз” спря подаването на газ за „Топлофикация – Плевен”
„Булгаргаз” спря подаването на газ за „Топлофикация – Плевен” / netinfo

"Булгаргаз" спря подаването на природен газ за топлофикациите в Плевен, Враца и Бургас, което принуди плевенското дружество да спре топлоподаването в целия град. Това се казва в съобщение на дружеството, разпространено до медиите. Спирането е извършено в 8.50 часа, от "Булгаргаз" оправдават действията си с непогасените задължения, които има плевенското дружество.

За периода от 24 юли до 11 септември тази година, през който "Топлофикация – Плевен" работи с новите цени на топлоенергията, потребеният природен газ е за 4,861 мил. лв., а са преведени 6,617 мил. лв. "Това доказва, че имаме желание и реално покриваме задълженията си към "Булгаргаз", каза инж. Йордан Василев, директор топлоснабдяване и инвестиции в "Топлофикация – Плевен".

Проблемът, според плевенското дружество, е, че регулаторната рамка поставя в напълно неравностойно положение топлофикационните дружества в страната и "Булгаргаз". Топлофикациите имат право да променят само веднъж годишно цените си, докато подобно ограничение за "Булгаргаз" няма.

Сериозен проблем създава и това, че "Булгаргаз" спря подаването на газ в последния работен ден, което значително ограничава възможността на плевенското дружество да реагира адекватно на ситуацията. Защото няма време за водене на преговори с доставчика на газ и за разговори с финансови институции, се казва още в съобщението.

От дружеството са предложили на "Булгаргаз" начин за уреждане на просрочените вземания, но до този момент няма отговор от тях. Става въпрос за просрочени задължения в размер на 3,3 мил. лв., които са съизмерими с потреблението за един месец в летния период. Не работи ли обаче дружеството – пари няма да има, тъй като няма производство, категорични са от "Топлофикация – Плевен”. Проблемът е национален и трябва да се разгледа на национално ниво от съответните институции, заявиха от там.

От "Топлофикация – Плевен" вече са уведомили Министерството на енергетиката, както и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране за ситуацията.