БТК ще предоставя съоръжения и на останалите оператори
БТК ще предоставя съоръжения и на останалите оператори / Sofia Photo Agency

Комисията за регулиране на съобщенията ще задължи Българската телекомуникационна компания (БТК) да предостави съоръженията си за необвързан и широколентов достъп като регулация на каналната мрежа, кулите, мачтите, технологичните помещения, известни още като пасивна инфраструктура, съобщиха от регулатора.

Решението на комисията е отразено в изменение на пазарния анализ на този вид достъп, като промените ще бъдат обсъдени от всички оператори, участници на този пазар.

Според регулатора БТК е предприятие със значително въздействие и заради това ще бъде задължена да предоставя съответните съоръжения при равноспоставеност и прозрачни условия. Обсъжда се те да се отдават на другите оператори на разходоориентирани цени, които Комисията предстои да определи. До приемането на новите цени, телекомът се задължава да спазва цените, записани в общите условия, допълват от регулатора. Решението на КРС е в резултат на настояване на алтернативните предприятия в пазарния анализ да се включи и пасивната инфраструктура на БТК.

Комисията очаква промените да гарантират публичност и равнопоставеност на пазара и така да бъдат защитени крайните потребители.