БСК: Монополите тежат на бизнеса
БСК: Монополите тежат на бизнеса / netinfo

Липсата на ефективно регулиране на монополите в страната и продължаващото повишение на техните цени, са сред най-сериозните нерешени проблеми пред правителството. Това посочва в оценката си на едногодишното управление на кабинета заместник-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев.

Останалите сериозни критики на бизнеса към кабинета са раздутият щат на държавната и местна администрация, без да се е подобрило качеството на обслужване и без да са прекъснати корупционните механизми. Страната закъснява с въвеждането на електронното правителство, а частният сектор остава изолиран при реализация на инфраструктурни проекти.

Продължава забавянето и на усвояването на средства по предприсъединителните фондове, като най-сериозно е то по програма ИСПА. По тази програма правителството е договорило едва 20% от възможното финансиране. Въпреки пропуските за една година управление правителството е постигнало напредък по „червените” зони в доклада на Европейската комисия от май и е създало условия за присъединяването на страната към съюза през 2007 г., пише още в анализа на стопанската камара.

България продължава да поддържа относително висок ръст на Брутния вътрешен продукт, стабилен размер на чуждестранните и местните инвестиции и спад на безработицата. Значителното нарастване на отрицателното търговско салдо е единственият макроикономически показател, будещ безпокойство, според камарата. Намалението на осигурителната тежест с 6 пункта през 2006 г. подобри бизнес климата и доведе до увеличение на броя на осигурените лица и заплатите, както и намаляване на „сивата” икономика.