Браун: Производителите на петрол да инвестират във възобновяеми източници
Браун: Производителите на петрол да инвестират във възобновяеми източници / cнимкa: БГНЕС

Британският премиер Гордън Браун призова днес страните производителки на петрол да инвестират големите си печалби от високите цени на суровината в проекти за възобновяеми източници на енергия на Запад, предаде АФП.

В замяна западните държави ще влагат пари в разработване на находища и рафинерии, обещава Браун в интервю за британския вестник "Гардиън", публикувано ден преди утрешната среща на високо равнище в саудитския град Джеда на страни производителки и потребителки на петрол. Той дава пример с Бахрейн, който инвестира във вятърни електроцентрали в Уелс.

В Джеда ще бъдат обсъдени причините за рекордно високите цени на "черното злато". На срещата, която се провежда по предложение на Саудитска Арабия, ще присъстват министърът на енергетиката на САЩ Самюел Бодман, изпълнителният директор на Международната агенция за енергия (МАЕ) Нобуо Танака и самият Гордън Браун.

"Отивам в Саудитска Арабия, за да видя дали можем да получим ново споразумение между производителите и потребителите на петрол, в съответствие с което производителите ще инвестират в страни като нашата, а потребителите като нас, с добри общества, разполагащи с добри технологии и таланти, ще инвестират в страните производителки на петрол", обяснява британският премиер. Той подчертава, че няма да отиде в Джеда с проста молба към държавите от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) да увеличат продукцията си.

"През следващите три години мисля, че ще станем свидетели на големи инвестиции във Великобритания в слънчевата, вятърната и ядрената енергия и на едно разширено използване на алтернативи на петрола", отбелязва Браун. Той призовава света да построи хиляда атомни електроцентрали.