Бизнес и синдикати искат проектът за актуализация на бюджета да бъде оттеглен
Бизнес и синдикати искат проектът за актуализация на бюджета да бъде оттеглен / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Бизнес и синдикати искат проектът за актуализация на бюджета да бъде оттеглен
75206
Бизнес и синдикати искат проектът за актуализация на бюджета да бъде оттеглен
Бизнес и синдикати искат проектът за актуализация на бюджета да бъде оттеглен
  • Бизнес и синдикати искат проектът за актуализация на бюджета да бъде оттеглен
  • Бизнес и синдикати искат проектът за актуализация на бюджета да бъде оттеглен

За актуализация на бюджета, но с дефицит до три процента и без ново увеличение на дълга се обявиха работодатели и синдикати. На заседанието на тристранния съвет социалните партьори поискаха оттегляне на проектоактуализацията, изработена от служебния кабинет. Според тях, единствената задача на служебното правителство е да изготви подробен анализ на състоянието на хазната до края на септември, върху който новият кабинет ще може да стъпи, за да предложи собствен вариант на актуализацията.

Решението за КТБ трябва да дойде след смяна на ръководството на Централната банка, смятат още синдикатите и работодателите. Те са категорични, че все още има шанс за оздравяването без публичен ресурс.

След като изслушаха подробното представянето на актуализация на бюджета, в който е заложено вдигане на дефицита до 4 % и увеличение на дълга с още 4,5 млрд. лева, синдикатите и работодателите поискаха оттеглянето на проекта.

"За съжаление, актуализация на бюджета за тази година ще се наложи. Ние смятаме, че бюджетът на държавата е израз на провежданата политика от управляващото мнозинство и тъй като в неделя народът ще вземе решение кой да го управлява, е правилно сформираното ново правителство да внесе проект за актуализация на бюджета", каза Васил Велев от асоциация на индустриания капитал.

Социалните партньори настояха да се даде справка за реалното разпределение на 8,2 млрд. лева, които в момента са във фискалния резерв. Според тях, ако се стигне до увеличение на дълга, то трябва да е само с толкова, колкото да се покрие новия дефицит и то при доказана възможност, че това не може да стане от резерва.

"Основната причина да се противопоставим на актуализацията на бюджета на държавата в този вид, в който се предлага, е огромното число допълнителни дългове, които трябва да поемем всички ние с вас, за да спасяваме някакви банки. Как трябва да се спасява КТБ и че трябва да се оздравява мисля, че всички разбраха, многократно коментирахме и експертите от нашия консултативен съвет и експертите, които се водещи в България в тази област. Там дадоха конкретните механизми. Това, че господин Искров не иска да ги чуе и никой от квесторите не ги съобразява е други въпрос. Очевидно е, че политическата картина и ситуация трябва да се смени, за да позволи в решението за КТБ да не стигнем до използването на нашите пари", каза Пламен Димитров от КНСБ.

И синдикати, и работодатели подкрепят актуализацията на бюджета на Здравната каса със сто млн. лева, защото според тях „те са за оцеляване на касата, а не за реформи", а и сумата няма да доведе до увеличението на дефицита. В същото време социалните партньори припомниха, че от години се „изливат" пари в здравеопазването, но реално подобрение на системата така и не се наблюдава.