Без окончателно споразумение приключиха газовите преговори
Без окончателно споразумение приключиха газовите преговори / снимка: БГНЕС

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви пред журналисти в Брюксел, че в газовите преговори между Украйна, Русия и ЕС не е постигнато окончателно споразумение, но се надява това да стане идната сряда, 29 октомври, когато ще има нов кръг от преговорите, предаде Ройтерс. Всички страни приеха цената от 385 долара за 1000 куб. метра газ за Украйна, която ще е в сила от октомври 2014 до края на март 2015 година, каза той.

"Днес изработихме позиция, която ще бъде обсъдена от всички страни с техните правителства, с директорите на засегнатите компании и тук, в Комисията, в консултации със Съвета" (на правителствата на ЕС), каза еврокомисарят на пресконференция след днешните преговори.

"Въз основа на този проектодокумент, на следващата среща идната сряда тук, в Брюксел, която се надяваме да бъде заключителна, ще можем да постигнем решение и да получим подписите на всички партньори", продължи той. ТАСС цитира Йотингер, че Украйна планира да купи до края на годината 4 милиарда куб. метра газ. В следващите 5 дни Европейската комисия ще определи какъв обем газ може да изплати Украйна.

Според Йотингер европейска компания може да стане посредник при доставките на руски газ за Украйна. "Ако Нафтогаз не е в състояние да плати, някоя компания може да купи руски газ и след това да го препродаде. Средствата, постъпващи в Нафтогаз за транзит на руски газ, могат да бъдат използвани за изплащане на временните доставки на газ за Украйна", каза еврокомисарят по енергетиката.

Източник: БТА