Без общовалидна програма за съживяване в Европа, борсите пак на червено
Без общовалидна програма за съживяване в Европа, борсите пак на червено / снимки: ЕPA/BGNES

Няма да има общовалидна програма за съживяване в Европа, стана ясно на срещата на върха на 27-те страни членки на Европейския съюз. Двудневният форум в Брюксел приключи.

Европейците проявиха единство, като се споразумяха по програма за спасяване на банките, но не са готови да стигнат до обединени действия с план за икономическо съживяване, изправени пред заплахата от рецесия, отбелязва Франс прес.

Жан-Клод Юнкер, председателят на Еврогрупата, която обединява финансовите министри от еврозоната, заяви: "Няма да има общовалидна програма за съживяване в Европа и ние винаги сме изключвали този вариант”.

"Кой ще го плати (този план)? Кой би имал парите? Необходимо е да се дадат огромни суми, за да бъде спасен банковият сектор, като това няма да стане без увеличаване на бремето на държавния дълг. Не виждам как бихме могли да финансираме една мащабна програма за съживяване", допълни Юнкер.

Френският президент Никола Саркози заяви на срещата, че преди края на годината ще поеме "инициативи" за координиране на икономическата политика на 27-те държави-членки на ЕС, предаде АФП.

"До 1 януари Франция ще поеме инициативи в тази област", заяви Саркози, който е ротационен председател на ЕС, по време на заключителната пресконференция след срещата на върха в Брюксел.

"Имам много идеи в тази област, но сега не е моментът и мястото да ги обсъждаме", каза още той. "Не трябва да прекъсваме икономическото управление на Европа, което чакахме от дълго време и което започна миналата неделя (по време на срещата на върха на Еврогрупата)", посочи френският президент, пише БГНЕС.

"Въпросът, който в качеството си на председател на Европейския съвет поставих пред държавните и правителствените глави, е след като можахме да дадем координиран отговор на финансовата криза в Европа, не трябва ли да дадем координиран отговор на икономическата криза в Европа?", каза още Саркози.

Държавните лидери поискаха от Европейската комисия да работи по разработване на мерки в подкрепа на промишлеността в условията на забавен икономически растеж.

На фона на срещата на високо равнище в Брюксел на валутните пазари доларът загуби част от поскъпването към еврото отчетено рано в четвъртък, но все пак запазва една от високите си стойности за последните 12 месеца. След влизането на американските пазари доларът се котира към единната европейска валута при съотношение от 1,34 долара за 1 евро.

На стоковите борси заради огромните спадове на капиталовите пазари и съмненията, че рецесията ще бъде избегната, цената на петролът падна преди обед до най-ниските си стойности от края на август миналата година от 71,21 долара за барел. След това трендът леко се върна и вечер черното злато в Ню Йорк се движеше над 73 долара за барел.

Световните борси продължиха да регистрират силни спадове. В Япония опасенията от рецесия и съмненията в ефикасността на правителствените планове за справяне с кризата причиниха огромни загуби на капиталовите пазари. Водещият NIKKEI 225 се срина с цели 11,41 процента до 8458 пункта. В Хонконг HANG SENG се понижи със 7,58 процента до 14 785 пункта, а в Китай CSI 300 падна с 2,90 процента до 1858 пункта.

Драстични понижения отчетоха и в Южна Корея, където измерителите се сринаха с над 9 на сто, в Индия, Австралия и Сингапур спадовете са над 6 процента. С 5 на сто падат индикаторите в Тайланд, Индонезия и Филипините, а с 3 на сто в Тайван и Малайзия. В Европа индексите в Лондон и Франкфурт се понижават с над 5 процента, а на Парижката борса спадът е с над 6 на сто.

На Уолстрийт индексите също губят от стойността си, като към 18,48 ч българско време Dow Jones пада с 1,81 на сто до 8422,68. При Nasdaq спадът е с 0,61 на сто до 1618,42 пункта, а S&P пада с 892,07 пункта.