Бернанке: Финансовите пазари остават под изключителен стрес
Бернанке: Финансовите пазари остават под изключителен стрес / снимка: ЕPA/BGNES

Председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бърнанке, изтъкна пред американския Конгрес, че финансовите пазари са подложени на изключителен натиск и прикани за незабавни действия за изкупуване от страна на държавата на невъзвращаемите ипотечни кредити на стойност милиарди долари, съобщи Ройтерс.

"Въпреки усилията, положени от Федералния резерв, Финансовото министерство и други агенции, световните финансови пазари остават под изключителен стрес, се казва в бележки, подготвени от Бърнанке за внасяне в сенатската Комисия за банките, пише Ройтерс.

Спешно са необходими действия от страна на Конгреса за стабилизиране на ситуацията и предотвратяване на изключително сериозните последствия за финансовите пазари и за страната ни", изтъква председателят на Федералния резерв. Той оценява, че стресът на финансовите пазари се е увеличил напоследък и може да нанесе сериозни щети, ако не бъде преодолян.

"Ако финансовите условия не се подобрят за продължителен период, отражението върху по-широката икономика може да бъде твърде неблагоприятно".

Бърнанке отбелязва още, че създаването на по-всеобхватна система за контрол на финансовите пазари е задача за бъдещето. "На този етап, в светлината на бързо развиващите се събития, е важно да се справим с настоящата криза", изтъква американският финансист.

Лидерите в Конгреса изразиха увереност, че може да бъде постигнато бързо споразумение за гласуването на правителствения план за справяне с финансовата криза, но също така е ясно, че ръководителите на Финансовото министерство и на Федералния резерв Полсън и Бърнанке ще трябва да отговарят на множество и неприятни въпроси, а първоначалната подкрепа за плана, който предвижда да бъдат отпуснати 700 милиарда долара за изкупуване на лошите кредите на банките започва да спада.