Батурина – единствената рускиня сред европейските милиардерки
Батурина – единствената рускиня сред европейските милиардерки / netinfo

Елена Батурина, съпруга на московския кмет Юрий Лужков и президент на компанията „Интеко“, е единствената рускиня в класацията на европейките милиардерки, съставена от списание „Форбс“, съобщи Би Би Си.

Батурина е на осма позиция със състояние, което се оценява на 4,2 млрд. долара. В класацията фигурират 22 дами. Всички те заедно управляват капитал на обща стойност 112 милиарда долара, пише БГНЕС.

Най-богата жена в Европа е 88-годишната Лилиан Бетанкур, която е наследила след смъртта на съпруга си козметичната империя L'Orеal. Нейното богатство се оценява на 22,9 млрд. долара. На последното място е британката Джоан Роулинг, която е натрупала 1 млрд. долара от продажбата на романите за детето магьосник Хари Потър.

Списание „Форбс“ също така нареди Елена Батурина на 32 място в списъка с най-богати руснаци. През годините компанията „Итеко“ получи много привлекателни строителни договори от московските власти. Но Батурина многократно е отхвърляла всякаква връзка между успеха на своята компания и брака си с кмета на руската столица Юрий Лужков.