Балчик и Мангалия – партньори в център за трансграничен туризъм
Балчик и Мангалия – партньори в център за трансграничен туризъм / община Балчик

Община Балчик е партньор в инициативата за създаване на Център за развитие на трансграничния туризъм в румънския черноморски курорт Мангалия, съобщиха от кметството на Белия град. Центърът бе открит на 2 май.

Общата стойност на проекта е 150 000 евро, които са отпуснати по европейски програми. На откриването на центъра присъства делегация от Балчик, водена от заместник-кмета Митко Петров.

Дейността на новия офис е свързана с предлагане на туристическа информация, семинари на тема трансгранични проекти, обобщи по време на представянето кметът на побратимения на Балчик град Занфир Йоргуш. Информационният център се намира в кметството на Мангалия, а работата по проекта трябва да приключи до края на октомври.

На срещата между двете общини присъстваха представители на Съюза на работодателите от Румъния и България, яхт клуб от северната ни съседка, членове на Асоциацията за религиозен туризъм, Съвета по туризъм в Балчик, служители от двете администрации и журналисти.

Освен този център, в рамките на официалната церемония по стартирането на новия сезон, ще бъде открито и новото туристическо пристанище на Мангалия, което е инвестиция на стойност над четири милиона евро.