Автомобилостроителни компании може да искат помощ от спасителния план
Автомобилостроителни компании може да искат помощ от спасителния план / снимкa: БГНЕС

Автомобилостроителните компании в Германия, които се затрудняват да финансират продажбите на изплащане, вероятно ще поискат помощ от правителствения план, който първоначално бе предвиден за спасяване на банките, предаде ДПА.

Подразделенията за финансови услуги към повечето автомобилни компании имат банков лиценз в Германия и могат да кандидатстват за гаранции. Лихвените проценти върху тези гаранции са средно около 2 процента годишно, което е доста по-евтино от

До момента две търговски и три държавни банки поискаха помощ от спасителния фонд. Списание "Шпигел" съобщи, че БМВ (BMW), Даймлер (Daimler AG) и Фолксваген (Volkswagen) са се споразумели да поискат гаранции за милиарди евро, но не и капиталови инжекции. Банката на Мерцедес обаче, която е част от структурата на Даймлер, опроверга публикацията.

Говорител на БМВ потвърди днес пред ДПА, че финансовото подразделение на компанията проучва възможността да поиска правителствена гаранция за издаване на облигации, чрез които да увеличи капитала си. Банката на БМВ обаче не изпитва трудности, уточни говорителят.

Изданието отбеляза, че Фолксваген в момента не се нуждае от такава помощ, но се опасява, че конкурентите биха могли да получат нелоялна държавна помощ, така че е възможно и той да кандидатства за помощ.