Аталай: Популистко е да се мисли, че тази власт ще прави национализация
Аталай: Популистко е да се мисли, че тази власт ще прави национализация / снимка: БГНЕС

"Отнемането на лиценза на едно дружество не означава, че то трябва веднага да бъде одържавено. Много е популистко да се смята, че това правителство ще тръгне да национализира което и да е търговско дружество". Това коментира в ефира на Дарик председателят на парламентарната комисия по енергетика Рамадан Аталай минути преди ДКЕВР да обяви, че стартира процедура по отнемане на лиценза на трите ЕРП-та. Аталай призова при решаването на спора правителството да стои на еднакво разстояние и от ЕРП-тата, и от НЕК, и от ДКЕВР.

"Отнемането на лиценза на едно дружество не значи, че то веднага трябва да бъде одържавено. Някои политици тръгнаха с "започна одържавяване, идва социализмът". Много е крайно да се смята, че това правителство ще тръгне да национализира което и да е търговско дружество. Не е идеята и философията на това управление", каза Аталай.

По думите му който се е опитал да прави политика с енергетиката, винаги като бумеранг се връща при него. Той препоръча на политическите сили да не се опитват да печелят гласове с енергетиката.

Депутатите готови да изслушат страните в спора, но без да се месят

Рамадан Аталай изрази убеждението си, че когато се седне на масата за разговори, ще се види, че ще се стигне до изход, полезен за държавата. Неудовлетвореността и на двете страни идва от неяснотата на правилата, които е трябвало досега да бъдат ясни, смята той.

Аталай посочи, че оглавяваната от него парламентарна комисия е готова да покани двете страни и да ги изслуша, но без да се намесва в регулаторния орган.

Всички онези управления, които се намесваха в дейността на ДКЕВР, бяха свалени от улицата с претенции не към регулатора, а към управлението на държавата, коментара Аталай. Той помоли правителството да стои на еднакво разстояние и от НЕК, и от ЕРП-тата, и от ДКЕВР и "само да бъде контрольор".

Двама се карат, защо пък не клиентите да спечелят?

„Терминът „война" предполага, че едва ли не всички разговори и преговори са приключили и се е стигнало да тракане на оръжия, а ситуацията не е такава", каза Аталай по повод коментарите за събитията в сектора. Той добави, че все още има място ЕРП-тата и НЕК да седнат на масата и да уточнят какво да направят при тази ситуация. Но и ДКЕВР трябва да си влезе в ролята на регулатор, да издаде съответните разпоредби, за да знаят как да постъпят двете страни, допълни Рамадан Аталай. Той отбеляза обаче, че ЕРП-тата не знаят за случващото се от вчера.

По повод съмненията, че българите ще се окажат губещи с по-високи сметки за ток, докато НЕК и ЕРП-тата спорят, Рамадан Аталай напомни поговорката „Двама се карат, третият печели!". „Не зная защо в момента веднага се поставя въпросът, че третата страна ще е губещата?! Защо да не допуснем, че крайният клиент може и да спечели от всичко, което се случва", посочи Аталай.

България - енергийно бедна, въпреки че сме с най-евтин ток в ЕС

Той отбеляза обаче, че ако обществото постоянно очаква цената на електроенергията да спада и така ще се декапитализират производствените предприятия, ще се изпадне в ситуация, в която клиентът и да иска да получи електроенергия, няма да има откъде да я получи.

„Разковничето е в доходите на българите, които не стигат - когато един клиент плаща повече от 10 процента от доходите си за енергия, България фактически е енергийно бедна страна, въпреки че сме с най-ниска цена на тока в ЕС", коментира още председателят на енергийната комисия.

Той призова политиците за консенсус поне в сферата на енергетиката.

 

Чуйте интервюто с Рамадан Аталай