Асен Друмев: Трябва да се разделят отговорностите за САПАРД
Асен Друмев: Трябва да се разделят отговорностите за САПАРД / netinfo

След поредицата скандали вече втора година заради засечени злоупотреби във Фонд „Земеделие” в последните дни страстите отново се разгоряха. Този път около ръководството на комисията, която решава кой проект да получи пари и кой - не.

„Самият Фонд „Земеделие” за прилагането на програма САПАРД и за функционирането си като Агенция е била акредитирана с двама заместник-изпълнителни директори. Нито един служител, лице, още повече пък с отговорни функции, няма задължения за две функции”. Това съобщи директорът на Фонда Асен Друмев.

„В началото на 2002 г. останахме само с един заместник-изпълнител. Тогава предложението пред Комисията ни беше, че е временно. Многократно след това сме получавали критични бележки и препоръки. Всъщност трябва да се разделят отговорностите при изпълнението на програма САПАРД, за да се избегне този сблъсък на интереси”, каза Друмев.

За да раздели интересите по програма САПАРД, за да избегне, по думите му, конфликтът на интереси, Асен Друмев издава заповед, с която прехвърля европейските пари за заместника си Махетин Караулан.

Промените в крайна сметка са блокирани и Комисията спира своята работа: „Отменяте работата за заседанието, от 28 няма документи за нито един проект, няма осчетоводена нито една стотинка, няма нито един одобрен и сключен договор, така че сега повторно, днес всъщност беше едното заседание за две мерки – по седма и осма, другиден е за първа мярка. Една делегация сега отива в Брюксел за техническа среща, за да видим колко благоприятно биха се развили нещата и за осма мярка, така наречената Междуселищна инфраструктура. Така че нищо не ни заплашва като санкция.”

Улисани в борба за власт чиновниците всъщност пречат на земеделските производители да получат част от Европейските субсидии. „Сроковете за договаряне съобразно съгласувания текст на последното годишно финансово споразумение са до края на тази година. Има вероятност малко да бъде удължен този срок, но за сега това са сроковете и той просто е фатален. Не напразно в началото на септември месец министърът на финансите представи един доклад до министър-председателя, който на 13 септември беше обсъден на оперативно заседание, анализ на степента на усвояване, проблемите, които съпътстват усвояването на средствата от предприсъединителните фондове за България.