/ ThinkStock/Getty Images
Американските мита от 25% върху китайския внос в размер на 34 млрд. долара влязоха в сила, след като изтече днес крайният срок. Той беше 4.01 ч. по Гринуич (7.01 ч. българско време, 0.01 ч. източноамериканско време), предаде Ройтерс.

Вашингтон и Пекин са на прага на търговска война 

Митата засягат 818 продукти, сред които коли, самолетни части, хард дискове, но са "пощадени" по-популярни стоки, като мобилни телефони или телевизори, припомня АФП. Самият американски президент Доналд Тръмп потвърди вчера пред журналисти, че митата влизат в сила днес.
 
Тръмп заплаши, че ще наложи допълнително мита на вносни стоки от Китай

АП отбелязва, че с въвеждането на митата САЩ и Китай са произвели първите изстрели в търговската война помежду си. Вероятното въздействие на митата ще бъде покачване на цените и спад на растежа. Централната банка на Китай понижи курса на юана към долара преди въвеждането на митата, допълва ТАСС. Понижението е с 156 базисни пункта до 6,6336.
 
След въвеждането на американските мита Китай каза, че е принуден да даде "необходим отговор", предаде АФП. Не се уточнява какво ще е естеството на този отговор. "Китай обеща да не стреля първи, но, за да защити фундаменталните интереси на страната и на народа си, Китай е принуден да даде нужния отговор", посочва китайското министерство на търговията в свое изявление.
 
Тръмп: ЕС вреди на търговията, колкото Китай

Пекин обеща по-рано да отвърне на Вашингтон по същия начин - с еквивалентни мита върху американски стоки, припомня АФП. Очаква се китайските мита да засегнат селскостопански стоки като соята, от която е много зависим китайският пазар. Митата може да засегнат и автомобилния сектор или морските продукти.
БТА