/ Thinkstock/Getty Images
САЩ и Китай могат да започнат търговска война, ако влязат в сила реципрочните вносни мита върху стоки за десетки хиляди долара. Това може да стане въпреки предупрежденията на експертите и нервността на пазара, предаде АФП.

Американските мита от 25% за китайски внос на стойност 34 млрд. долара, ще ударят 818 продукта, сред които автомобили, части за самолети и твърди дискове за компютри, но ще пощадят популярни стоки като мобилни телефони и телевизори. Те би трябвало да влязат в сила в полунощ четвъртък срещу петък. Веднага след това ще бъдат приложени и китайските мита срещу същия обем американски внос. Те ще засегнат земеделски продукти като соя (в силна зависимост от китайския пазар), автомобили и морски деликатеси като лангуста.

Тръмп: ЕС вреди на търговията, колкото Китай

Китайски внос за 50 млрд. долара ще бъде засегнат от американските мерки, които имат за цел да компенсират това, което президентът на САЩ нарича "кражба" на интелектуална собственост и технологии.

Втората партида китайски стоки, върху които да бъдат наложени мита, се разглежда допълнително от постоянния търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър. Китай, който реши да отговори по идентичен начин, предвижда да обложи с мита американски стоки за общо 50 млрд. долара.

Тръмп заплаши, че ще наложи допълнително мита на вносни стоки от Китай

Двете най-големи икономики в света едва ли ще се ограничат само с тези мерки. Тръмп възложи на Лайтхайзър да определи китайските стоки, които ще бъдат обложени с допълнителни мита от 10% за 200 млрд. долара. Към това се добавя и заплахата от мита върху допълнителни стоки за още 200 млрд. долара, "ако Китай отново увеличи вносните мита". С тези мерки стойността на китайските стоки, върху които са наложени мита, може да достигне 450 млрд. долара, което се равнява на почти целия китайски износ за САЩ през миналата година (505,6 млрд. долара).

Китайска медия: Мъдрият човек строи мостове, глупакът строи стени

Експертите предупреждават от месеци за възможните щети от подобно търговско противопоставяне не само за американската икономика, но и за световната. Американската търговска камара оцени на "около 75 млрд. долара общата сума от американския износ, засегнат от контрамерките на търговски партньори" в анализ, озаглавен "Грешния подход".

Шест от щатите, които подкрепиха Доналд Тръмп в президентските избори през 2016 г. - Алабама, Мичиган, Пенсилвания, Южна Каролина, Тексас и Уисконсин, са особено засегнати от китайските мита.
БТА