Акцизът върху домашната ракия крит умишлено 6 години
Акцизът върху домашната ракия крит умишлено 6 години / netinfo
Правителството да внесе искане до Европейската комисия за дерогация, т.е. за отклонение от безпрекословно приетата европейска директива за акциза върху домашната ракия, като договори приемливо намаление за количествата до 30 литра или гратисен период за въвеждане. За това ще настояват членовете на гражданското сдружение ГЕРБ, обяви областният му координатор за Пловдив Йордан Кюмюрджиев.

Още през април 2001 година са минирани възможностите за постигане на по-добри условия и преходен период за въвеждане на акциза върху домашната ракия, каквито са извоювали Унгария, Румъния и Словакия. Това е заключението на секция “Юристи” в ГЕРБ, изработено след анализ на документи от преговорния процес, изпратени от Брюксел.

Експертите са категорични, че 6 години властта е укривала умишлено предизвестеното въвеждане на акциза върху домашната ракия.

Членовете на ГЕРБ се присъединяват към подписката на сдружение “Радостта на народа”, което се обяви срещу акциза за домашната ракия. Според областния кординатор на ГЕРБ обаче подписката трябва да е насочена и срещу вземането “на тъмно” на важни решения, касаещи националните традиции и интереси.

Само за 2 седмици сдружение “Радостта на народа” е събрало 40 000 подписа с искане за намаляване на акциза. 30 000 от тях са на жители на Пловдивска област. Подписката ще бъде внесена в Народното събрание с протестно шествие около празника на Трифон Зарезан.