Аграрната политика на ЕС няма да увеличи заетостта у нас
Аграрната политика на ЕС няма да увеличи заетостта у нас / снимка: БГНЕС
Аграрната политика на ЕС няма да увеличи заетостта у нас
73943
Аграрната политика на ЕС няма да увеличи заетостта у нас
  • Аграрната политика на ЕС няма да увеличи заетостта у нас

Селскостопанската политика на Европейския съюз няма да доведе до значителни промени в аграрния сектор в България и още повече до по-голяма заетост. Това се посочва в позиция на КНСБ и КТ „Подкрепа", представена от президента на КНСБ Пламен Димитров.

Той посочи, че със запазването на Схемата за единно плащане на площ, най-голям дял ще бъде заделян за развитието на зърнепроизводството. Според Димитров обаче други браншове, в които страната има сравнителни предимства, ще продължат да губят своята конкурентноспособност, което от своя страна ще има негативен ефект в бъдеще.


Пламен Димитров заяви, че синдикатите не приемат основанията на Министерството на земеделиeто и храните, че прилагането на намалението на субсидията не се предвижда приспадане на разходите за заплати, данъци и вноски за социално осигуряване.

"Приветстваме въвеждането на прогресивно намаление на субсидията за единно плащане на площ, която може да получи един земеделски стопанин, но настояваме то да бъде обвързано с компенсиране на реално платените заплати и осигуровки. Това е новината в нашите искания, които са много различни от това, което министерството има намерение да направи и е направило в неговата концепция. Тоест плащанията да бъдат обвързани с реално платените заплати и осигуровки, и данъци за предходната година. Само това ще доведе до изваждане на светло на наетата работна ръка в сектора и ще се даде сериозен принос за борба със сивата икономика в земеделието", каза той.

Синдикатите посочват, че в страната ни около 80% от директната субсидия отива в 6% от заявилите за директни плащания. 94% от земеделските производители се радват на разпределението на 20 на сто от определената субсидия на година, посочи още Пламен Димитров.