48 декара нови площи и виенски павилион за Пловдивския панаир
48 декара нови площи и виенски павилион за Пловдивския панаир / снимкa: Sofia Photo Agency

Над 47 декара нови изложбени площи се подготвят за 64-ия Международен технически панаир, който се открива на 29 септември в Пловдив. Две основно ремонтирани палати– 21 и 22 и една новострояща се ще допълнят новия облик на комплекса. В панаирното езеро се изгражда и Виенски павилион в стила на сградите на Първото българско изложение от 1892 г.

Осигуряването на допълнителни експозиционни зони се налага заради големия интерес към ЕСЕН 2008, където ангажираните площи са с 13% повече, отколкото през миналата година, подчерта изпълнителният директор Георги Гергов. По-голямата част от изграждащите се открити площи – 45 000 кв. м, са на мястото на стар склад, между палати 15 и 20, където ще бъде представено тежкото машиностроене.

Още 2500 кв. м ще бъдат разположени до панаирното езеро. Сградата на изграждащия се там Виенски павилион е от метал и стъкло, с медни покриви. С подобен дизайн ще бъде и съседната палата 28, която се реконструира основно и ще бъде завършена за Пролетния панаир догодина. Така около езерото ще се оформи ВИП-зона, напомняща за традициите на българската панаирна индустрия. Самото езеро се преобразявя изцяло и ще бъде превърнато в атракцион. В него ще има пеещи фонтани с подводно осветление, украса от щампован бетон и ограда от ковано желязо.

В целия район се оформя нов парк, с който ще се превърне в централната градина на панаира. Атрактивно озеленяване, водни обеми, алеи, пейки ще включва новата зелена зона на комплекса. Ще бъдат поставени бронзови паметници на Христо Ботев и Васил Левски. Предвижда се отварянето на нов вход откъм река Марица.