25 млн. лева от излишъка отиват за софийското метро
25 млн. лева от излишъка отиват за софийското метро / netinfo
25 милиона лева от бюджетния излишък ще предостави държавата тази година за доизграждане на метрото. Тези пари ще бъдат извън предвидените досега средства. Това съобщи председателят на групата общински съветници от БСП в София Жельо Бойчев след среща на групата с финансовия министър Пламен Орешарски и с шефа на бюджетната комисия в парламента Румен Овчаров.

Извън тази сума следващата година държавата отпуска за строежа на софийското метро 65 млн. лева, а за последните четири години правителството освен гаранцията по японския заем, е заделило и 90 млн. лева, уточни председателят на бюджетната комисия Румен Овчаров.

Той беше категоричен, че Законът за облагане на физическите лица никога не е бил общински и промяната в Закона за общинските бюджети не ощетява София и софиянци, както твърди столичният кмет Бойко Борисов.

Според промяната в закона държавата няма да преотстъпва част от данъка върху дохода на физическите лица, но увеличава държавната субсидия. Овчаров обобщи, че столицата ще получи с 43 млн. лева повече от държавната субсидия за делегирани дейности за 2008 година, а за тази година сумата е 210 млн. лева.

Противоречието държава- София е изключително вредно и измислено, заключи Овчаров.

Държавата е заделила за тази и следващата година само за софийски инфраструктури проекти общо 530 млн. лева, съобщи Овчаров.

По думите на общинския съветник Жельо Бойчев софийският бюджет доста консервативен, тъй като към момента преизпълнението на заложените 123 млн. лева от приходи от данъци възлиза на 100 млн. лева.