14 лв./дка получава всеки регистриран земеделски производител
14 лв./дка получава всеки регистриран земеделски производител / netinfo

200 милиона евро субсидия ще получат от Европейския съюз българските земеделски производители през тази година. Това стана ясно след заседание на Европейската комисия, която е потвърдила 100-процентово изплащане на поисканата от България субсидия, обяви премиерът Сергей Станишев при откриването на новия мост над река Марица при град Стамболийски.

По 14 лева на декар ще получи всеки от регистрираните 70000 селскостопански производители у нас, каза още премиерът Сергей Станишев. Това е най-високата субсидия, получавана от земеделците у нас досега в сравнение с предишни години, когато те са получавали най-много по 2 до 4 лева на декар. Тази сума ще се увеличава всяка година, увери Сергей Станишев и добави, че по този начин българските земеделски производители ще станат най-големите евро-оптимисти у нас, защото първи усещат на практика европарите.

Изплащането на субсидията ще започне от декември и ще продължи до края на следващата година. Премиерът не забрави да изтъкне заслугата на българското правителство за усилията, които е положило за отпускане на пълния размер на субсидията.

На въпрос какви усилия полага българското правителство по отношение туширане на социалното недоволство, което нараства, и ще участва ли лично в преговори със стачкуващите учители, Станишев отговори, че при добра воля и отстъпка от страна на синдикатите „може и да има споразумение, иначе ще има ваканции”, каза той. Ако всеки иска по 100% увеличение на заплатата може да настъпи хиперинфлация и да се срине държавата, добави министър-председателят.

Сергей Станишев и министърът на транспорта Петър Мутафчиев откриха официално новия мост над Марица при Стамболийски, който бе разрушен при августовските наводнения през 2005 г. В строителството на съоръжението са вложени 4188000 лева.