10% данък уикенд за служебни коли и GSM-и
10% данък уикенд за служебни коли и GSM-и / sxc.hu

Чуждестранните компании, които работят в страната чрез място на стопанска дейност, в годишните си данъчни декларации ще трябва да посочват действителните собственици, акционери и съдружници, които държат над 10% от капитала, предвиждат още промените. Това се прави, тъй като във връзка с членството на България в Глобалния форум за прозрачност и обмен на информация за данъчни цели към ОИСР през декември 2015 г. стартира процедура за преглед и оценка на българските закони.

Един от посочените проблеми е, че данъчните нямат информация за собствениците на чуждестранни компании, които работят в страната чрез място на стопанска дейност. Промените в закона се предлагат да се направят сега, за да бъдат отчетени при разглеждането на доклада за България през септември.

Шефове плащат 56 млн. лв. данъчни дългове на фирмите си

С данък от 10% ще се облагат направените разходи за служебни коли, имоти, мобилни телефони и дори персонал при използването им за лични нужди. Това гласят промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, които са внесени в парламента от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова и група депутати от ГЕРБ, Патриотичния фронт и Реформаторския блок, обобщава „Стандарт”.

По принцип предоставянето на фирмени активи за лично ползване от страна на шефовете, собствениците или персонала представлява допълнително възнаграждение или доход в натура. С предложените промени ще се даде право на избор на компаниите при облагане на този доход.

Фирмите ще може да изберат да плащат 10% данък за направените разходи за служебното имуществото и персонала при използването им за лични цели. Другият вариант е да се използва досегашният режим на облагане и шефовете на фирми, собствениците и персоналът да плащат данък върху доходите и осигуровки за ползваните за лични нужди фирмени активи. Но този вариант изисква повече административен ресурс за отчитане на направените разходи и за оценка на пазарната стойност на ползваните активи.

Наред с въвеждането на новия налог, депутатите предлагат да се отмени данъкът върху разходите, свързан с експлоатацията на превозни средства, когато с тях се извършва управленска дейност. Това отново цели опростяване на облагането, а освен това управленската дейност безспорно е присъща и необходима за всяка компания, а в настоящите динамични условия не може да се осъществява без автомобил, гласят мотивите.

Осем фирми обявиха печалба над 1 милион лева

По отношение на различните видове активи в проекта се предлага различен подход за определяне доколко се използват за лични цели. Активите са разделени на три групи - превозни средства, недвижимо имущество и други. По отношение на колите фирмите може да определят доколко са използвани за лични цели според изминатите километри, според часовете за фирмено и лично ползване, или да изберат фиксирано разделяне - 50% за лични нужди и 50% за служебни. За имотите може да се взимат предвид площ и време на използване.

За третата категория, където влизат разнообразни активи като мобилни телефони например, ще се приема, че за лични нужди са 20% от направените разходи, освен ако с документи не се докаже друг процент. Данъкът върху личното ползване на служебни активи и персонал ще се плаща веднъж годишно - до 31 март на следващата година. Предвижда се промените в закона да влязат в сила със задна дата - от 1 януари 2016 г. Като новият налог по никакъв начин не променя изискването фирмите да плащат ДДС за корпоративните активи, които се използват и за лични нужди.