Петър Шарков за това как да превръщаме идеите си в успешен бизнес
Петър Шарков за това как да превръщаме идеите си в успешен бизнес / Дарик радио

Петър Шарков е президент и основател на Start It Smart, както и създател на първата преакселераторска програма в югоизточна Европа, наречена Start It Smart | Pre-Accelerator.  Програмата предоставя всички необходими знания, умения и ресурси, чрез които един стартъп да се подготви за следващата стъпка - влизане в акселератор, намиране на инвеститор или директно излизане на пазара. Този тип програми са насочени към т. нар. "first time entrepreneurs" или стартиращи предприемачи с идеи за иновативен бизнес. Освен идеи, тези хора имат и голяма мотивация и инициативност. Това, което нямат, обаче, са опит и знания в сферата на предприемачеството. Тук се намесват преакселераторите, които под формата на интензивна програма предоставят обучения, знания, възможност за среща с ментори и други полезни инструменти.

Петър Шарков активно и страстно развива предприемаческата екосистема в България с редица проекти. Той помага на повече млади хора да повярват в таланта си, в собствените си сили и да стартират собствен бизнес.

Какво е да си щастлив лидер на щастлив екип, как ще се развива предприемачеството в България и защо трябва да преследваме мечтите си? На всички тези въпроси и още много „скрити формули" за успех ще научим от интервюто с Петър за Дарик радио.

Как се чувстваш като част от "40 до 40" и имаш ли познати сред отличените?

Петър Шарков: За мен това отличие е допълнително потвърждение и стимул, че нещата, с които се занимавам са ценни за средата и трябва да продължавам да ги развивам и да инвестирам енергията и времето си в тях.​

На колко години си ?

​На 26.​

Как избра предприемачеството и какво ти дава работата в тази сфера ?

Предприемачеството дойде в съзнанието ми в трети курс докато учех специалност Приложна математика. Трима мои колеги и приятели бяха спечелили конкурс за иновативни бизнес идеи и имаха възможност да създадат собствен бизнес. В този етап от живота ни никой от нас нямаше представа как се случват тези неща. Тогва осъзнахме, че това е нещо, което ни е изключително интересно и никой досега не ни е показал подобно развитие за един "млад студент". Така се потопихме в предприемаческия свят, който носи след себе си свобода, отговорност, креативност и безброй възможности, от които трябва да избираме.

Разкажи ни какъв беше пътят ти до тук - образованието ти, ментори, които са те вдъхновявали.

​Завърших математика в Софийска математическа гимназия, както и приложна математика във Факултет по Математика и Информатика към Софийски университет "Св. Климент Охридски". Интересното беше, че от пети до дванадесети клас, класен ръководител и преподавател по математика ми беше именно майка ми - Ирина Шаркова. От друга страна баща ми освен математик и информатик, пое по пътя на предприемачеството и може би това провокира мен и брат ми впоследствие. През последните години имах удоволствието да се срещна с Тони Бюзан, създател на мисловните карти и д-р Георги Лозанов, създател на сугестопедията. След обученията, които минах при тях всичко се промени - защото научих, че зад успеха и добрите резултати стои пълноценното "боравене" с това уникално нещо, което имаме в главата - мозъка. Бих казал, че това са моите топ ментори в живота - разбира се, семейството ми също.

Президент на Start It Smart звучи сериозно. С какъв екип работиш ?

​От година и половина съм президент на организацията. След създаването й имах един етап от около година и половина, в който се занимавах със създаването на собствена компания за ускорено учене. След това усетих, че сърцето и душата ме провокират, отново да се върна там, където ми е мястото и да допринеса с наученото. И така вече година и половина.​ Основната роля на президента е създаването на стабилен екип, какъвто е и нашият. Аз съм щастлив лидер на щастлив екип.

Обясни на тези, които не са чували за Start It Smart | Pre-Accelerator, какво представлява тази програма и с какво е добавена стойност за реализацията на бизнес идеи?

Това е 10 седмична интензивна програма за хора с идеи, които нямат опит в стартирането на бизнес. Преакселераторът включва в себе си 40 обучения и лекции на тема стартиране на бизнес, менторска програма, в която са включени над 60 успешни предприемачи от страната, споделено работно място за екипите, както и достъп до финансиране. Това са нещата, които получава всеки екип, който има интересна идея и иска да я реализира.

Сподели някой интересен пример за бизнес идея, която е постигнала успех след вашата програма.

​Пример за това са Dextrophobia Rooms. Те участваха в сезон 1 и от завършването им досега календарът им е запълнен за два месеца напред. Екипът им направи реална пъзел стая, в която влиза отбор между 2 и 5 човека и имат 1 час да решат всички загадки, за да излезнат от стаята. ​

Сега да те потопим в няколко блиц въпроса.

Най-ценният урок от родителите ми е...

Никога не се отказвай!​

Ако имаше филм за мен, той щеше да се казва...

„Скритата формула".

Успехът за мен е...

Човек да преследва мечтите си и да ги превръща в реалност.

Вярвам във...

Вярвам, че всеки човек е гений и има неогранчиен потенциал, стига да бъде "отключен".

Като малък исках да...​

Исках да стана велик математик.​

Как си представяш да се развие предприемачеството в България през следващите години, в кои сфери имаме потенциал да създаваме конкурентни в световен мащаб бизнеси ?

Предприемачеството в България събра достатъчно заряд, за да потвърди благоприятната почва за стартиране на бизнеси у нас, както и да продължи да се развива. Смятам, че през следващите години ще започнем да профилираме и да създаваме множество програми за развитие на иновациите в различни вертикали: медицина, приложения, енергийна ефективност. Също така частните инвестиции ще се покачават, както от България, така и от чужбина.​