Събориха поредния архитектурен уникат във Варна, така известната Розова къща. Само за няколко часа в събота багер срина сградата на ул. „Цар Петър“ 4, алармира във Фейсбук Асен Генов от групата „Стара Варна“, като илюстрира със снимки поредната поразия в центъра на града.“ Научих в понеделник , лично за мен това беше къщата фаворит с най-голяма романтика, с невероятен двор и красива роза на входа“, каза за вестник „Труд“ главният архитект на града Виктор Бузев.



От общината няма издадено строително разрешително за вдигане на нов обект на нейно място, постъпило е само искане за насочване на отпадъците и маршрут за извозването им, на което не е даден отговор. Миналата година разрушиха фасадата на къщата, като забиха едни стиропори и сега са решили да я съборят. Има багер, има свидетели, не могат да кажат, че сама е паднала. Но общината е с вързани ръце според закона, мога само да не съгласувам искането за отпадъците и камарата с боклуци да стои в двора, обясни още арх. Бузев.

Къщата е в списъка от 250 стари сгради във Варна, предложени общината за паметници на културата, за които се чака одобрението от Националния институт за недвижимо културно наследство.

Не е изключено сега съдбата на Розовата къща да последват и други стари сгради, докато все още чакат ред за одобрение от НИНКН. В момента масово се рушат къщи уникати на ул.“Славянска“, на „Ив.Вазов и на други места в града, предупреди Християн Облаков, създател на сдружението „Стара Варна“. 


Розовата къща е строена през 80-те години на XIX в. и около нея е била първата българска махала във Варна от преди Освобождението, посочи Облаков.