Фестивалът през 2024 г. е посветен на 100-годишнината от създаването на специалност „География“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“
Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас - деветото издание на Български географски фестивал, съобщиха от Общината.

Събитието ще се проведе на 27 и 28 април в Международния конгресен център, Търговска гимназия, Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ и Морската градина.

Програмата на Българския географски фестивал ще включва интересни изложби, конкурси за ученици, студенти и учители, научно-популярни презентации на изявени личности - сред потвърдените гости за 2024 г. са Георги Бърдаров, Симеон Идакиев и други, интерактивни и практически състезания, географски куиз за студенти, тематични щандове, географски изненади и други.

Слънце и морско пътешествие: Кораб ще плава до остров Света Анастасия

Участници във фестивала ще бъдат ученици, учители, студенти, учени и любители на географията. Преди старта на географския фестивал на 26 април в Библиотеката ще се проведат няколко събития, посветени на географията.


Посетителите ще могат да посетят кино вечер с документални филми на журналиста и пътешественик Живко Константинов за Антарктида от 18.30 часа, а от 19.00 часа ще има откриване на изложба и представяне на книга за Света гора - Атон.

В първия ден на Българския географски фестивал - 27 април, от 13:30 до 15:00 часа ще се проведат три тематични географски презентации на учени от Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ - „Ако някой каже, че е невъзможно“ на доц. д-р Георги Бърдаров, „Картография, базирана на данни“ на доц. д-р Евгения Сарафова и на „Новата география“ на доц. д-р Димитър Желев.

И трите презентации ще бъдат в зала  „Черноморие“ в Международния конгресен център. От 15:40 часа ще започне отборното състезание „Географиада“ в Търговска гимназия, а в 17:30 часа в Конгресния център ще се проведе Студентски фестивален куиз.

В неделя - 28 април, от 11:00 часа в Конгресния център ще се състоят географски презентации на учени и пътешественици, като Свилен Русанов, Кристиан Кирилов и Любомир Попйорданов.

От 12:30 часа е финалът на отборното ученическо състезание „Географиада“, а от 13.30 часа ще започне награждаването и закриване на фестивала. Събитието се организира от Географ БГ, СУ „Св. Климент Охридски“ - Геолого-географски факултет и Филиал на СУ в Бургас, Община Бургас и Българско географско дружество.

Фестивалът през 2024 г. е посветен на 100-годишнината от създаването на специалност „География“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
 
Пълната програма на фестивала вижте ТУК.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня