Тедрос Аданом Гебрейесус - първият африканец начело на Световната здравна организация, беше преизбран с огромна подкрепа, след като се кандидатира за втори мандат без възражения.

Генералният директор получи повече от две трети от подадените гласове при тайното гласуване.

Източници в залата съобщиха, че той е получил 155 от 160 подадени гласа.

"Наистина, наистина съм поразен от подкрепата", заяви Тедрос пред събранието, след като преизбирането му беше съпроводено с бурни аплодисменти.

"Това признание не е само за мен. Наистина вярвам, че това е признание за цялото семейство на СЗО. Наистина се гордея, че съм СЗО."


Тедрос се превърна в познато лице, тъй като ръководи глобалния отговор на пандемията от коронавирус - въпрос, който остава в центъра на вниманието на годишната асамблея на СЗО, която се провежда в Женева тази седмица.

Етиопският бивш министър на здравеопазването и на външните работи все по-често бие тревога за тежките последици, които конфликти като войната в Украйна нанасят на световното здравеопазване.

"Войната разтърсва и разрушава основите, върху които преди това са стояли стабилните общества, дори повече от пандемиите", заяви 57-годишният експерт по малария в първия ден на Световната здравна асамблея в неделя. 
БГНЕС