Френският президент Еманюел Макрон призова иранския си колега Ебраим Раиси "незабавно да прекрати" подкрепата на Техеран за руското нахлуване в Украйна, като снабдява Москва с безпилотни самолети, съобщиха от Елисейския дворец, предаде АФП.

В телефонен разговор Макрон подчерта сериозните "последици за сигурността и хуманитарните последици" от доставките на ирански безпилотни летателни апарати "и призова Техеран незабавно да прекрати подкрепата, която оказва по този начин на агресивната война на Русия срещу Украйна", се посочва в съобщението.

Обаждането се състоя ден след като говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби заяви, че Русия получава материали от Иран за изграждане на фабрика за дронове на своя територия, която "може да бъде напълно оперативна в началото на следващата година".

Белият дом публикува сателитна снимка на местоположението на бъдещия завод в специалната икономическа зона Алабуга, на около 900 км източно от Москва.


Новите санкции срещу Русия се провалиха заради блокиране от Гърция и Унгария

"Военното партньорство между Русия и Иран изглежда се задълбочава", заяви Кърби в изявление, позовавайки се на информация от американското разузнаване.
Съединените щати заявиха, че Русия е получила стотици ирански безпилотни летателни апарати, за да атакува Киев и да "тероризира" украинците - обвинение, което Техеран отрича.

По данни на САЩ дроновете се произвеждат в Иран, транспортират се през Каспийско море "и след това се използват оперативно от руските сили срещу Украйна", заяви Кърби.

Белият дом заяви, че ще публикува нова правителствена консултация, която да подпомогне бизнеса и правителствата "да се уверят, че не допринасят по невнимание за иранската програма за дронове".
БГНЕС