Народните съвети на Донецк и Луганск са ратифицирали споразуменията за приятелство, сътрудничество и взаимна помощ с Русия, съобщи РИА Новости.

Путин призна независимостта на Донецк и Луганск

На извънредно пленарно заседание на парламента в Донецк всички 87 от присъстващите народни представители са гласували за приемането на решението. Народният съвет на ЛНР също е одобрил ратификацията единодушно с подкрепа от 47 от присъстващите народни представители.

Ден по-рано Владимир Путин подписа декрет, с който призна независимостта на двете републики. В изявления, пуснати едновременно от самопровъзгласилите се републики се посочва, че парламентите на Донецк и Луганск са подкрепили единодушно „Договора за приятелство и сътрудничество с Руската федерация”.


Късно в понеделник руският президент инструктира въоръжените сили на Руската федерация да гарантират поддържането на мира в ДНР и ЛНР, според укази, публикувани на портала за правна информация.



ЕС и НАТО осъдиха решението на Русия да признае независимост на Донецк и Луганск

„Във връзка с молбата на президента на Луганската народна република до Министерството на отбраната на Руската федерация, въоръжените сили на Руската федерация на територията на Луганската народна република изпълняват мироопазващи функции“, се казва в параграф 4 от указа за ЛНР. Подобна клауза има и в постановлението за ДНР.

Освен това президентът възложи на руското външно министерство да проведе разговори с ДНР и ЛНР за установяване на дипломатически отношения, приятелство, сътрудничество и взаимопомощ.